Kutyák viselkedészavarairól és a kezelés lehetőségeiről

Kutyák viselkedészavarairól és a kezelés lehetőségeiről

Esemény jellege: 
Tanfolyam
Időpont: 
LEJÁRT
Jelentkezési határidő: 
LEJÁRT
 

Kutyák viselkedészavarairól és a kezelés lehetőségeiről

3 napos előadássorozat
A rendezvény időpontja: 2018. október 20., november 17., december 1., 9-17h
Helyszín: Állatorvostudományi Egyetem, 1078 Budapest, István utca 2.
KUTYABARÁT!

A kutyák óvatos becslések szerint is több tízezer éve élnek az ember közelében. Manapság azonban már nem csak a közelünkben élnek, de gyakran megosztjuk velük otthonunkat, családtagként bánunk velük, időt, energiát, pénzt áldozunk tartásukra, nevelésükre. A gazdák elvárják, hogy kedvencük megfelelően viselkedjen otthon, vagy egy utazás során, hogy ne jelentsen veszélyt sem emberre, sem állatra, hogy nyugodtan otthon lehessen hagyni őket akár 8 órán keresztül is.
Mit tehetünk annak érdekében, hogy együttélésünk a lehető legjobb legyen, hogy az állat viselkedése megfeleljen elvárásainknak, s hogy ő maga is jól érezze magát a családban? Megelőzhetőek-e a viselkedési problémák, mi segít, hogy egy kialakuló viselkedészavart időben észrevegyünk, s mielőbb kezelni tudjunk? Mit tegyünk, ha kutyánk retteg a vihartól, fél az állatorvosnál, vagy meg akarja enni a szomszéd macskáit?
Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a három napos előadás-sorozat. Az első nap a félelmek, szorongások, fóbiák területét, a második nap az agresszió egyes típusait járja körül, megvizsgálva egy-egy viselkedési problémát, a kialakulás okait, a tüneteket, a megelőzés, és a kezelés lehetőségeit. A harmadik napon olyan egyéb problémák kerülnek ismertetésre, melyek gyakran fordulnak elő, sokakat érintenek – így szó lesz többek között az evési, ürítési zavarokról, a kényszeres viselkedésről, de az aktivitás, a szocializáció zavarai, a romboló viselkedés, vagy az utazással kapcsolatos problémák is előkerülnek.

Részvételi díj: 20 000,-Ft/fő/nap
Kedvezményes részvételi díj:
mindhárom előadásra: 54 000,-Ft/fő
páros-jegy: 18 000,-Ft/fő/nap
páros jegy mindhárom előadásra: 50 000,-Ft/fő
Jelentkezni a satori.kepzesek@gmail.com címen.
A rendezvény legalább 20 fő jelentkezése esetén kerül megrendezésre!

Részletes programleírás:
Kutyák gyakoribb viselkedési problémái – 1. nap: Félelmek, szorongás, fóbiák és a kezelés lehetőségei
9.00-9.45 megnyitó, bevezető előadás
A félelmi és szorongásos problémák a leggyakoribb viselkedési zavarok közé tartoznak. Szinte mindenki találkozott már állatorvostól félő, vagy az egyedülléttől szorongó kutyával, mégis, kevesen állnak tudatosan a félelmi problémák megoldásához. De miért is érdemes megoldani ezeket a problémákat?! Azon kívül, hogy rossz látni egy állat félelmét, tudnunk kell, hogy a folyamatosan előkerülő félelmek, a fennálló szorongás befolyással lesz kutyánk fizikai egészségére is. A viselkedés alakítása, a megoldás így egyaránt hat a lelki és fizikai egészségre is! A nyitóelőadás megpróbál képet adni, hazai és külföldi adatok alapján, az előfordulás arányairól, s áttekinti a viselkedés és egészség közti összefüggéseket.
9.45-10.15 A stressz és a félelem mechanizmusa
Mi is a stressz és mindig rossz hatással van-e ránk, vagy kedvencünkre? Mi a hasonlóság a stressz és a félelem között, milyen megküzdési lehetősége van a kutyának, vagy gazdájának? Hogyan lehet a stressz kérdéséhez tudatosan viszonyulni? Ha megismerjük a háttérben zajló folyamatokat, a működés elvét, könnyebb lesz alakítani kutyánk viselkedését is. A stressz és a félelem esetén nem biztos, hogy megoldást jelent, ha a kiváltó ingereket elkerüljük, hiszen így nem tanulunk meg megküzdeni a felmerülő helyzetekkel. De hogyan működik a tanulás? Hogyan tanulja az agy a félelmet, s ennek megértése hogyan segíti a gyakorlati viselkedés alakítást? Az előadás során ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ
10.15-11.00 A stressz és félelem kommunikációja – meghívott előadó: Kresák Ágnes, az Őrmezői Kutyaiskola vezetője
A kutyák nagyon jól kommunikálnak. Mozgásuk, testtartásuk, hangadásuk megmutatja, mi zajlik bennük. Az előadás során számos videófelvétel elemzésével áttekintjük a félelem kommunikációját.
11.00-11.15 kávészünet
11.15-11.45 Félelem, szorongás, fóbia, pánik – fogalmak és alapismeretek
A sikeres viselkedésterápia alapja a megfelelő diagnózis. Amikor egy viselkedészavart meghatározunk, azzal utat mutatunk a kezelés irányára is. Másképp kezdünk félelmet, vagy szorongást kezelni, másra készítjük fel a gazdát, ha kutyája várhatóan pánikkal reagál egyes helyzetekre. Az előadás a fogalmak tisztázásán túl, foglalkozik a diagnosztika és a kezelés lehetőségeivel is.
11.45-12.30 Félelem az állatorvostól, a rendelőtől
A délelőtt utolsó előadása már konkrét viselkedésproblémával foglalkozik, talán az egyik leggyakoribbal. Miért félnek a kutyák a rendelőben és mitől félnek igazán? Érdemes-e és lehet-e megoldást találni? Mit tehetünk otthon és miben segíthet az állatorvos, vagy az asszisztens, hogy ezt a helyzetet megoldjuk? Egyáltalán érdemes-e, s ha igen, miért érdemes ezzel a viselkedési problémával foglalkozni? A kutya és gazdája nyugodt, komfortos viselkedése, nem csak számukra jó, de az állatorvos is nyer vele, pontosabb lehet a diagnózis, kisebb a harapás esélye, hogy csak a legfontosabbakat említsük.
12.30-13.15 ebédszünet
13.15-14.15 Egyéb félelmi problémák – félelem emberektől, tárgyaktól, helyektől
A félelmi problémák gyakoriak, bár sokszor a gazda észre sem veszi, hogy kedvence fél valamitől. Hogy lehetséges ez? S ha észrevesszük, mit tehetünk? Az előadás során beszélünk a diagnosztika nehézségeiről és fontosságáról, illetve arról, hogyan építsük fel a terápiát.
14.15-15.30 Szorongásos problémák és kezelésük
A szorongásos problémák közül a leggyakoribb talán a szeparációs szorongás. Ma már a köztudatban él, mindenki hallott róla, s felismeri saját kutyájánál. De tényleg ilyen egyszerű? Honnan tudjuk biztosan, hogy kutyánk szeparációs szorongástól szenved? Milyen eszközök segítik a diagnózis felállítását, s milyen eszközöket, módszereket használhatunk a terápia során? Hogyan tanítható a szeparáció, mit tehetünk, hogy ne alakuljon ki ilyen probléma kedvencünknél? Szóba kerülnek az alap tudnivalók, az irányelvek és a gyakoribb protokollok, de beszélünk a kezelés egyéb lehetőségeiről is. Az előadás végén röviden érintünk egy szerencsére ritkább, de súlyos viselkedésproblémát, a generalizált szorongást.
15.30-15.45 kávészünet
15.45-17.00 „Hétköznapi fóbiák” – hang-, viharfóbia és más fóbiák
Nagyon sok kutyát érintő, és sokszor nagyon nehezen kezelhető viselkedésproblémákkal foglalkozik az utolsó előtti előadás. A körülöttünk zajló élet, főleg, ha belvárosban lakunk, messze túlmutat a „normális” zajterhelésen, mégis csak a kutyák egy része lesz hangfóbiás. A viharok pedig egyre komolyabbak, s ez számos kutyát hoz nehéz helyzetbe – néhányan rettegnek, sokan pánikba esnek, menekülni próbálnak, akár saját testi épségüket is veszélyeztetve.  Vannak kevésbé gyakori, de a beteg életét nagyon is befolyásoló fóbiák is. Ilyen, ha egy kutya retteg a zümmögő rovaroktól vagy a macskáktól.
A fóbiák kezelése az egyik legfontosabb viselkedésterápiás munka, hiszen sokszor az állat viselkedése veszélyt jelent önmagára, vagy környezetére. Gondolkodhatunk-e megelőzésben, hogyan építsük fel a terápiát, s mit tegyünk, ha a viselkedésalakítás önmagában kevésnek bizonyul? Ezekre és hasonló kérdésekre igyekszünk választ találni.
17.00-17.30 Záró gondolatok, kérdések

Kutyák gyakoribb viselkedési problémái – 2. nap: Agresszió problémák és a kezelés lehetőségei
9.00-9.30 megnyitó, bevezető előadás
Nem a leggyakoribb, de az egyik legfontosabb viselkedési probléma csoport, az agressziók csoportja. De mit is értünk agresszión? Hiszen másképp definiálja a humán pszichológia, az etológia és sokszor viselkedésterapeutaként is másképp határozzuk meg. Ez a nap az agresszió témakörét járja körbe. Indításként a statisztikákkal és definíciókkal kezdünk, majd folytatjuk az egyes agressziótípusok ismertetésével, végül szót ejtünk kommunikációs és jogi kérdésekről is.
9.30-10.30 A megelőzés lehetőségei
A legfontosabb eszközzel foglalkozunk legelőször: áttekintjük a megelőzés lehetőségeit. Szóba kerül a genetika, a fajtaválasztás jelentősége, de áttekintjük a korai nevelést, és a szocializációt is. Ma már egyre többen járnak kedvenceikkel kutyaoviba, de kevesen tudják, miért olyan fontos ez. Ám, ha nincs kutyaovi, akkor is sokat tehetünk – hogyan neveljünk nem csak fizikailag, de lélekben, viselkedésben is egészséges kölyköt? Mit tehetünk, ha a dolgok félrecsúsznak, lépjünk-e, ha kölyökkutyánk morog az étel elvételekor, vagy odakapdos a szomszéd lábához? Az előadás áttekinti a nevelés eszközeit, módszereit, a lehetőségeinket, nem csak a kölyök, de a befogadásra kerülő felnőtt kutyák esetében is.
10.30-11.15 Az agresszió kommunikációja – meghívott előadó: Kresák Ágnes, az Őrmezői Kutyaiskola vezetője
A kutyák nagyon jól kommunikálnak. Mozgásuk, testtartásuk, hangadásuk megmutatja, mi zajlik bennük. Az előadás során számos videófelvétel elemzésével áttekintjük az agresszió kommunikációját.
11.15-11.30 kávészünet
11.30-12.45 Agresszió típusok I. – anyai, játék közbeni, félelmi, fájdalom indukált, átirányított agresszió
Az előadás gyakran előforduló agressziótípusokkal foglalkozik. Egy részüket, mint például az anyai, vagy fájdalom indukált agressziót, a gazda legtöbbször nem is éli meg problémaként. Miért kell ezekkel mégis nagyon komolyan foglalkozni? Melyek a játék közbeni agresszió jelei és mi történik, ha nem teszünk semmit? Hogyan tanulja a kutya a félelmi agressziót, vagy előre látható-e hogy az agressziót egy állat átirányítja majd?  Sok kérdés, melyekre igyekszünk választ találni – érintve a kialakulás, a diagnosztika és a kezelés lehetőségeit.
12.45-13.30 ebédszünet
13.30-14.30 Agresszió típusok II. – territoriális, védelmi, ételvédő, birtoklási, predációs agresszió
Az, hogy egy kutya őrzi a területét, normális dolog, de az-e, ha területének tartja a kerítésen túli világot is? Ha a kerítésen kiszaladva megharapja az arra sétáló Pistikét, felelősek leszünk a történtekért! Sokszor előfordul, hogy a viselkedés problémát okoz, még akkor is, ha az, kutya mint faj, normális viselkedési készletébe tartozik is. Ilyen lehet a terület őrzése, a vadászás, vagy akár egy ellopott tárgy bevédése is. Az előadás olyan agressziótípusokkal foglalkozik, melyek sokszor komoly sérüléseket okoznak, bár tudatos hozzáállással megelőzhetők lennének!
14.30-15.15 Agresszió típusok III. – Domináns agresszió
A dominancia kérdése egyre vitatottabb. A kutya falkában él az emberi családban? Létezik-e hierarchia, s ha igen, milyen, kutya-kutya, vagy kutya és ember között? Kőbe vésett rangsor, vagy dinamikus rendszer? Ha családon belül lép fel az agresszió, különösen kritikus lehet annak kezelése. A gazdára irányuló agresszió magyarázata, illetve a diagnosztika és a kezelés megközelítése sokat változott az utóbbi évtizedekben. A hazai gyakorlat sokszínű: mást mondanak a hagyományos iskolák, az új típusú kutyaiskolák, és sokszor mást gondol a viselkedésterapeuta is. Bár igazságot tenni nem tudunk, az előadás megpróbál képet adni a különböző megközelítésekről, megmutatva miben tér el a jelenlegi viselkedésterápiás elmélet az általános tréneri gyakorlattól.
15.15-15.30 kávészünet
15.30-16.30 Agresszió típusok IV. – képzéssel alakított, fajtárs elleni, idiopatikus, patológiás agresszió
Lehet-e képzéssel alakítani az agressziót, milyen módon és vajon befolyásolja-e a használt módszer a későbbi viselkedést? Sokan gondolkodnak a kutyában, mint a védelem eszközében, bár a statisztikák nem ezt a szerepet emelik ki a kutyatartás fő motivációjának. Addig azonban, míg a gazda védelmezése elfogadott, a másik kutya elleni agresszív viselkedés egyike a legtöbbeket érintő és leginkább zavaró viselkedésproblémáknak. Áttekintjük, miért válik egy kutya agresszívvé a többi kutyával és mit tehetünk, hogy a helyzet megoldódjon. Végül két ritkábban előforduló viselkedészavar is előkerül, melyek hátterében sokszor alig találjuk meg az okokat, és sajnos, a kezelésük is gyakran nehéz vagy lehetetlen.
16.30-17.00 Etikai és jogi megfontolások
Az agresszió nem magánügy. Addig, amíg kutyánk félelme, vagy szorongása általában a „családon belül” marad, addig az agresszió veszélyessége miatt sokszor más megítélés alá esik. Mi a felelőssége egy trénernek, viselkedésterapeutának, vagy a gazdának, ha a kutyánál agresszió probléma lép fel? Igaz-e a régi mondás, hogy „az agresszív kutya viselkedéséért a gazda a hibás”? A viselkedészavarok miatti eutanáziáknál vezető ok az agresszió, ezért nagyon fontos, hogy tudatosan viszonyuljunk a kezeléshez! Az utolsó előadás etikai és jogi szempontból vizsgálja az agresszió témakörét.
17.00-17.30 Összefoglalás, kérdések

Kutyák gyakoribb viselkedési problémái – 3. nap: Egyéb, gyakori viselkedési problémák
9.00-9.30 megnyitó, bevezető előadás
A félelmi és agresszióproblémák áttekintése után szóljon egy nap egyéb, gyakran előforduló viselkedési problémákról. A statisztikák szerint élen járnak a kötődési problémák, a kényszeres viselkedési zavarok, vagy az utazással, evéssel kapcsolatos problémák is. A problémák sokszínűek, a legfontosabbak diagnosztikája, kezelési lehetősége s végül a gazda viselkedésének jelentősége lesz a nap témája.
9.30-10.30 Életkori problémák
Bizonyos viselkedési zavarok jól köthetők egyes életkorokhoz. Azért érdemes áttekinteni ezeket, mert így felbukkanásuk nem ér váratlanul minket, sőt, tudatosan meg is előzhetjük ezek kialakulását. A kölyökkor jellegzetes problémái tudatos neveléssel, a környezet gazdagításával megelőzhetők, ha ismerjük ezek eszközeit. Az idős kutyák egyes viselkedészavarai pedig máshova nem is sorolhatók be, ilyen például a kognitív diszfunkció szindróma, mely nagyon sok idős kutyát érint, nem csak az ő, de gazdájuk életét is megnehezítve.
10.30-11.15 Eliminációs problémák
A kutyáknál a szobatisztaság tanulása már a korai kölyökkorban megkezdődik. Szerencsés esetben alig pár hónapos kutyánk már jelez, ha ki akar menni és dolgát csak a lakáson, vagy kerten kívül végzi el. Sajnos, a gyakorlatban egyre többször találkozunk a szobatisztaság zavaraival. Előfordul, hogy a kutya még hat hónaposan sem szobatiszta, sőt az sem ritka, hogy a hibás nevelési gyakorlatnak köszönhetően fals szobatisztaság alakul ki – a kutya ürít saját helyére, vagy „utca tiszta” lesz, azaz csak otthon ürít. Az előadás áttekinti a helyes gyakorlatot, majd kitér az egyes problémákra, érintve a nevelés hibáit, a jelölés kérdését csak úgy, mint az időkori szobatisztasági problémákat.
11.15-11.30 kávészünet
11.30-12.45 Evéssel, ivással kapcsolatos zavarok
A gazdákat egyik leginkább zavaró problémacsoport. Ide tartoznak az alig evő, válogató kutyák, vagy a habzsoló, szinte már guruló állatok, vagy azok is, akik kavicsot, esetleg labdákat nyelnek le. De vajon miért alakulnak ki ezek a zavarok? Számít-e, hogy mit evett kedvencünk kölyökként, hogy mekkora alomból érkezett, vagy hogy ivartalanították-e? Összefüggenek-e az evési- és ivási problémák, s állhat-e a háttérben genetikai, vagy egészségi probléma? Az előadásnak nem célja állást foglalni a táp- és nyers etetés témakörében, viszont célja annak ismertetése, hogy mi befolyásolja a viselkedési problémák kialakulását, s megmutatni mit tehetünk ezen problémák elkerüléséért, vagy kezelésért.
12.45-13.30 ebédszünet
13.30-14.30 Sztereotip, kényszeres viselkedési zavarok
Sajnos napjainkban egyre többször találkozunk kényszeresen viselkedő állattal. De vajon, mi lehet ennek az oka? Régen úgy gondolták, ha egy kutya kergeti a farkát, vagy sebesre nyalja a lábát, az a rossz tartás jele, az állat szorong, vagy unatkozik. Ma már ezt a kérdést árnyaltabban ítéljük meg. A háttérben számos ok állhat, ezek közül csak egy az unalom, vagy a szorongás, de lehet egészségügyi, genetikai háttér, állhat mögötte aktivitási, vagy kötődési probléma is.  A diagnosztika sokszor nehéz, de nem lehetetlen és a kezelés is sok esetben sikeres lehet!
14.30-16.00 Egyéb problémák – aktivitás, utazás, rombolás, kontroll problémák, figyelemfelhívó viselkedés, stb.
Az előadás több olyan viselkedési zavart tárgyal, melyek sokakat érintenek, s bár nem tűnnek vészesnek, mégis tönkre tehetik a kutya és gazdája hétköznapjait. Érdekes kérdés, hogy kutyánk azért tart az utazástól, mert fél, vagy mert fizikailag rosszul érzi magát, esetleg mindkettő egyszerre. A kezelés szempontjából döntő dolog nem csak ezt tudni, de egy romboló viselkedés esetén is rájönni az okokra, melyek között szerepelhet frusztráltság, szorongás épp úgy, mint az unalom. A kontroll problémák egy része bosszantó, de nem veszélyes, nem mondható ez viszont el a szökésről, az egyik legnehezebben kezelhető viselkedészavarról, mely komoly veszélyt is jelent a kutyára és környezetére egyaránt.
16.00-16.15 kávészünet
16.15-17.15 Az emberi tényező
Három teljes nap próbálja meg áttekinteni a kutyáknál leggyakrabban előforduló viselkedési problémákat. A viselkedésalakítás sikere azonban nagyban múlik a gazdán, sőt, a gazda és terapeuta közti kommunikáción, együttműködésen. A harmadik nap utolsó előadása a gazdával foglalkozik – a gazdával, aki néha tudatosan, néha önkéntelenül nevel, büntet, vagy megerősít. A gazda, akinek elvárásai, nevelési elvei, kutyás tudása, vagy épp kommunikációja meghatározza kutyája viselkedését, kikerülhetetlen! Talán a három nap után nem meglepő a megállapítás: a gazda motivációja, együttműködése nélkül nincs hosszú távon sikeres viselkedésterápia!
17.15-17.45 Zárógondolatok, kérdések

  • Tanfolyam
  • LEJÁRT
  • LEJÁRT
  • LEJÁRT